2009. július 4., szombat

Francia kenyerek 1.: Baguette és pain d'Epi (kalászkenyér)

A kenyérsütő gépbe kimérek 475 ml vizet, 2 ek cukrot, 2 tk sót, 10 g száraz vagy egy csomag friss élesztőt és 70 dkg lisztet (pl. 30 dkg grahamliszt, 20 dkg durumliszt, 20 dkg finomliszt) (ha nincs gép: élesztőt felfuttatni, tésztát gyúrni, 1 órát keleszteni meleg helyen).

A megkelt tészát olajos tálba borítom, az olajban megforgatom, hogy mindenhol érje és még 30 percig kelesztem.

Négy részre osztom, a darabokat kilapítgatom oválisra. A hosszanti szél felől a tésztát behajtom középre, majd a másik oldalát a dupla rétegre, így a tészta háromszorosan lesz egymáson. Kicsit meghengergetem, hogy összeragadjon és a sütőlapra teszem (sütőpapírra). Ha bagettet akarok csinálni, srégen bevagdosom a rudak tetejét, ha epit, akkor egy ollóval ferdén bevagdosom jó mélyen, de a tésztát nem átvágva. A vágások kb. másfél-két ujjnyira legyenek egymástól. Az így keletkezett csücsköket hajtogassuk ki felváltva jobbra-balra. Kb. így fog kinézni:

A bal oldalon a négyfelé osztott tésztából készült rudak láthatóak, a jobb oldalon a tészta feléből egy ducibb rúd. Az idáig vezető lépéseket részletesen szemléltetik fotókkal itt.

Még 30 percig kelesztjük a melegedő sütőben, aminek az aljára egy kis lábas vizet teszünk. 190 fokon 25 perc alatt készre sütjük.

Ilyenek a vékonyabb rudak:



És ilyen a vastagabb:



Az elkészítés könnyebb, mint amilyennek látszik és a kenyér veszélyesen finom!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése